Bestaansrecht BennoRijpkema.nl

Vanuit een diepe verbinding met het geheel, inspireer en ondersteun ik mensen en organisaties om in harmonie met de omgeving hun volledige potentieel te realiseren.

  • Zodanig dat organisaties mee-evolueren en toekomstbestendig zijn. 
  • Zodanig dat leiders hun medewerkers optimaal faciliteren om als vakmensen samen te werken aan het realiseren van een gedeelde inspiratie.
  • Zodanig dat mensen de verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en volop genieten van hun vrije leven.

Prachtige zinnen waar je het (bijna) niet mee oneens kan zijn, maar wat betekent dit nu voor mij?

Vanuit een diepe verbinding met het geheel

Als mens zijn we verbonden met het geheel. Ook al ben jij je daar niet bewust van. We denken afgescheiden te zijn van de rest, maar op kwantumfysisch niveau is allang wetenschappelijk aangetoond dat we één zijn met elkaar. We zijn één groot energieveld. We hebben de omgeving nodig om te kunnen leven en overleven; we moeten voedsel eten om het lichaam de bouwstoffen te geven voor het creëren en onderhouden van de miljarden cellen in ons lichaam. We moeten water drinken, we moeten adem halen en we moeten dat ook weer loslaten. Het is adem nemen en geven, want alleen nemen leidt tot een ontploffing van het menselijke lichaam…

Inspireren

Ik vind het heerlijk om mensen te inspireren op een andere wijze naar hun werkelijkheid te kijken. En door die andere werkelijkheid op te roepen ontstaan nieuwe mogelijkheden. Waar vastgeroetse paden leken te zijn, zijn ineens de paden verdwenen en ontstaat er een wereld vol mogelijkheden. 

We zitten vol met aannames waarvan we aannemen dat die waar zijn. Dat geloven we omdat heel veel mensen dat geloven. Maar is dat dan ook de werkelijkheid? Wat wetenschappers pak ‘m beet 100 jaar geleden voor waar aannamen, is nu allang weer achterhaald. Nog eerder daarvoor geloofden we massaal dat de aarde plat was en dat de zon om de aarde heen draaide. Dat was de waarheid toen en nu weten we beter. Althans, de wetenschap gaat nog steeds door met nieuwe ontdekkingen. Dus waar staan we over 100 jaar? Kijken we dan vol medelijden terug op het huidige tijdperk met in het achterhoofd: “Hoe konden ze zo dom zijn?”

Durf je eigen wereldbeeld te bevragen door de kracht van verwondering

Door je te blijven verwonderen en de vaste aannames te bevragen, blijf je nieuwe gezichtspunten ont-dekken. Door die nieuwe gezichtspunten te delen met anderen inspireer ik veel mensen om hun leven of werk opnieuw vorm te geven. 

Ondersteunen

Als coach en adviseur ondersteun ik mensen tijdens hun veranderproces vanaf de zijlijn. 
In organisaties ondersteun ik leiders om richting te bepalen en hun rol als leider vol te omarmen. En waar nodig ondersteun ik hen om kennis, kunde en vaardigheden bij te leren zodat zij als volwaardige leider voor hun team of organisatie gaan staan. 

Ik ondersteun mensen in organisaties om vol hun verantwoordelijkheid te nemen op basis van de richting en kaders die de leiding stelt. 

Voor individuen ben ik er met mijn jarenlange ervaring als coach en mijn kennis en kunde als PSYCH-K® facilitator. Ik ben in staat om snel veranderingen te faciliteren op het onderbewuste niveau. Hierdoor worden in korte tijd diepgaande veranderingen behaald, waardoor mensen transformeren naar de persoon die ze diep van binnen graag willen zijn en hun volledige potentieel gaan leven.

In harmonie met de omgeving

We leven als mensheid op de aarde als onderdeel van het gehele systeem. Als we willen voortbestaan en toekomstbestendig willen zijn, zullen we in harmonie moeten gaan leven met het totale systeem. We moeten onze plek hierin als mensheid en als individueel mens vol nemen. 

Systemen hebben een zelfherstellend vermogen. Ze creëert symptomen die ons waarschuwen om de ontstane onbalans te herstellen. Negeren van de symtomen betekent dat het systeem nog meer zijn best gaat doen om ons wakker te maken om de onbalans te herstellen. Dat gebeurt in ons menselijke lichaam (ziektes, stress), dat gebeurt in organisaties (hoog verloop, roddelen, enz.), dat gebeurt in de maatschappij (polariserende extremiteiten, stakingen, enz.) en dat gebeurt op mondiaal niveau (tsunami’s, overstromingen, noodweer, oorlogen, enz.).

Symptomen zijn de alarmbellen die ons wakker moeten schudden zodat we de balans in het systeem kunnen herstellen

Door in harmonie te leven met jezelf en de omgeving, kan het systeem weer in balans komen en verdwijnen symptomen als sneeuw voor de zon. 

Ik ondersteun organisaties en mensen om vanuit de complexe dagelijkse chaos weer het overzicht te krijgen zodat ze de keuzes kunnen maken die ervoor zorgen dat we weer in harmonie met elkaar gaan leven. 

Volledige potentieel realiseren

Organisaties hebben een diep potentieel dat al vastlag bij de oorsprong van de organisatie. Het is de diepere bedoeling van de oprichters die achter het werk van alledag schuil gaat. Onder andere door de snelle maatschappelijk ontwikkelingen zijn veel organisaties de verbinding kwijt geraakt met die oorspronkelijke bedoeling. 

Veel leiders (en medewerkers!) werken dan ook hard om het schip overeind te houden; niet vanuit plezier en zingeving, maar vanuit angst dat het anders mis gaat. Niet voor niets staan organisaties bol van controlemechanismen onder het mom “vertrouwen is goed, controle is beter“.

Zodra leiders besluiten de organisatie weer te verbinden met de oorsprong en het diepere bestaansrecht, ontstaat weer richting en bestemming. Het geeft weer kaders aan de mensen binnen organisaties om als vakmensen samen te werken aan het realiseren van dat inspirerende doel. Het zorgt ervoor dat mensen weer hun verantwoordelijkheid kunnen en durven nemen en bij willen dragen aan dat hogerliggende doel. 
En pas dan realiseert de organisatie het volledige potentieel.

Voor individuele mensen geldt dit exact zo. Zodra je de diepere bedoeling van het ‘mens zijn’ kwijt bent geraakt, moet je gaan overleven. Angst gaat regeren (geld tekort, ziektes, eenzaamheid, enz.) waardoor de vicieuze cirkel je steeds verder naar beneden trekt. Als je dat lang genoeg doet, ben je ver verwijderd van je volledige potentieel. 

Ik ondersteun mensen om weer zicht te krijgen op wie ze diep van binnen werkelijk zijn, daarmee te verbinden en vanuit daar weer de keuzes te maken die het leven verrijken; fysiek, materieel, emotioneel en spiritueel. En pas dan kun je als mens je volledige potentieel realiseren.

Organisaties moeten mee-evoluren en toekomstbestendig zijn

De enige constante in de wereld is verandering. Organisaties moeten dan ook mee-evolueren met de omgeving om toekomstbestendig te blijven. En tegelijk in verbinding blijven met de oorspronkelijke bedoeling van de organisatie. 

De enige constante in de wereld is verandering.
Stilstaan en vasthouden aan het oude vertrouwde is geen optie.

Toekomstbestendigheid wordt door iedere organisatie verschillend ingekleurd; het is aan de leiders van nu om te bepalen wat dit precies is. Het gaat verder dan alleen het continuïteitsprincipe uit de bedrijfskunde. De vraag is: “Hoe kunnen we vanuit onze bedoeling en bestaansrecht de richting en doelen bepalen waardoor we over x aantal jaar nog een gezonde organisatie zijn die in harmonie met de omgeving leeft en functioneert?

Zodra leiders deze richting en doelen vaststellen ontstaan de noodzakelijke randvoorwaarden voor de medewerkers om bij te dragen aan het realiseren van dit doel en hierin hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Leiders faciliteren vakmensen om samen te werken aan een hoger liggend doel

Deze zin zegt veel. Leiders staan niet op de voorgrond, maar zijn faciliterend en dienend aan het geheel. Ze ondersteunen het proces en zorgen voor de randvoorwaarden zodat medewerkers de verantwoordelijkheid kunnen nemen om als vakmens zich te blijven ontwikkelen, zodat ze samen met andere vakmensen meer zijn dan de som der delen. Ze vormen een geheel dat samen het hoger liggende doel -het zinvolle doel- wil realiseren. 

Deze leiders tonen voorbeeldgedrag door zichzelf te blijven ontwikkelen als leider voor zichzelf en voor anderen. 

Mensen nemen hun verantwoordelijkheid voor zichzelf

Stephen Covey schreef het al bij de eerste eigenschap van zeer effectieve mensen: pro-actief je verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent voor mij onder andere dat je je intentie duidelijk neerzet, daarnaar gaat handelen vanuit je hart en met je handen, en evalueert of het handelen heeft geleid tot het gewenste resultaat. En wanneer dat niet zo is, om dan grondig jezelf aan te kijken welke overtuigingen ervoor hebben gezorgd dat je intentie niet is gerealiseerd. En die vervolgens aan te passen zodat de volgende keer wel je intentie handen en voeten krijgt. 

De buitenwereld is een spiegel voor je binnenwereld. Elk resultaat dat je realiseert geeft je informatie over jouw binnenwereld; je creëert het zelf. 

Dit is een wezenlijke andere benadering dan wat we gewend zijn te doen. Veel mensen ‘overkomt’ het leven en vanuit bassale angsten als niet goed genoeg zijn en denken in tekorten voelen we ons snel slachtoffer van onze omstandigheden en de mensen om ons heen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf doorbreek je dit patroon en ben je in staat jouw overtuigingen, houding en gedrag te kiezen dat leidt tot een prachtig, vrij en gelukkig leven. 

Meer lezen?

Gedoe als groeiversneller

Bestel het boek Gedoe als groeiversneller en leer alles hoe je problemen in kunt...

Liefdestalen: Hoe ze je relaties verdiepen en versterken

Deze blog bespreekt de zes liefdestalen, waaronder een extra zesde: houden van de mensen...

Faalangst loslaten

Leer hoe perfectionisme en faalangst je kunnen tegenhouden en ontdek manieren om deze patronen...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!