Van struggle naar moeiteloos ondernemen

Elke organisatie kent zijn uitdagingen. Of het nu gaat om interne conflicten, vastgelopen processen, of symptomen zoals een hoog ziekteverzuim of een gebrek aan vertrouwen, de problemen kunnen zich opstapelen en een sfeer van frustratie creëren. Maar wat als er een andere weg is? Een weg die verder gaat dan bekende oplossingen als verzuimprogramma’s, teambuilding, communicatietrainingen enz. Een weg die gebaseerd is op een diepere bron van kracht: Liefde en Licht.

De kracht van Liefde en Licht in het ondernemerschap 

Het lijkt misschien vreemd om over Liefde en Licht te praten in een zakelijke context. Toch ligt juist hier de sleutel naar moeiteloos ondernemen. Liefde is meer dan een emotie. Het is een scheppende kracht. In het prachtige gedicht ‘Liefde & Licht’ van Willem Glaudemans1 staat de boodschap centraal dat Liefde ons niet alleen verbindt, maar ook aanstuurt. Het is de scheppende intentie waarin Licht – als energie – gehoorzaamt. Wanneer een organisatie vanuit deze krachtige principes werkt, ontstaat er een fundamenteel andere dynamiek.

De symptomen: een roep om balans

Veel van de problemen waarmee organisaties kampen, zijn symptomen van een dieperliggend probleem: een disbalans. Deze symptomen, zoals gebrek aan vertrouwen,  communicatieproblemen, of verlies aan focus, wijzen vaak op een verstoring in de natuurlijke stroom van energie binnen het systeem. Ze vragen niet om oppervlakkige oplossingen, maar om een hernieuwde verbinding met de kernwaarden van de organisatie en de mensen binnen het bedrijf.

Hier komt Liefde binnen. Niet de romantische Liefde, maar Liefde als de bron die loslaat, nee kan zeggen, vergeeft, grenzen stelt, vrijlaat en vertrouwen geeft. Deze vorm van Liefde, wanneer geïntegreerd in een organisatie, stelt grenzen waar nodig, creëert ruimte voor groei en versterkt vertrouwen onder medewerkers. Liefde dus met een hoofdletter L.

Van symptomen naar oplossingen

In plaats van symptomen te bestrijden met tijdelijke pleisters, kunnen organisaties een stap verder gaan door zich te richten op de onderliggende energie en intentie. Wat gebeurt er wanneer een organisatie stopt met het alleen oplossen van problemen en in plaats daarvan het bewustzijn vergroot van Liefde en Licht?

Liefde is de boodschap die ruimte biedt. Het vraagt om transparantie, om verantwoordelijkheid, en om samen creëren. In plaats van angst en controle te laten regeren, wordt vertrouwen de nieuwe basis. Er ontstaat een cultuur van wederzijdse groei, waarin fouten niet worden afgestraft maar gezien worden als leerervaringen. Dit leidt tot een verhoogde betrokkenheid, betere samenwerking, en uiteindelijk moeiteloos ondernemen.

Licht als scheppende kracht

Licht volgt Liefde, zoals energie volgt op intentie. Wanneer Liefde de basis vormt, schept Licht ruimte voor oplossingen. Er is geen angst om te falen, geen angst voor kritiek, want we zijn in wezen onaanraakbaar. Zoals in het gedicht staat: “Omdat we Liefde en Licht zijn, kunnen we in wezen door niets aangevallen, gekwetst, aangetast of bedreigd worden.”

Deze bewustwording zorgt voor een shift van het oplossen van problemen naar het creëren van nieuwe mogelijkheden. Vanuit deze staat van Liefde en Licht begint het ondernemen weer moeiteloos te stromen.

Liefde in actie – een uitnodiging voor organisaties

Dit vraagt van organisaties om met een andere blik naar hun uitdagingen te kijken. De uitnodiging is om niet langer te vechten tegen symptomen, maar de vraag te stellen: waar ligt de bron van onbalans? Hoe kunnen we Liefde en Licht weer centraal stellen, zodat iedereen in de organisatie vanuit deze kracht kan opereren?

Organisaties die deze stap durven zetten, zullen merken dat problemen zich sneller oplossen, omdat er gewerkt wordt vanuit een fundament van vertrouwen, respect en creativiteit. De boodschap van Liefde en Licht vergroot het bewustzijn, niet alleen binnen individuen, maar ook binnen teams en het hele bedrijf.

Resumé

Wanneer Liefde de leidende kracht is en Licht de scheppende energie volgt, komen organisaties in een staat van moeiteloosheid. Problemen worden uitdagingen, en uitdagingen worden kansen. Door Liefde en Licht te omarmen in de bedrijfsvoering, ontstaat er een omgeving waarin groei, samenwerking en innovatie op natuurlijke wijze plaatsvinden. Zo wordt ondernemen niet alleen een middel tot succes, maar een vorm van leven en verbinding.

Plan van aanpak
Liefde en Licht in de dagelijkse praktijk van een onderneming

Wanneer leiders mij de vraag stellen “Hoe kan ik dit concreet toepassen?”, is het belangrijk om een duidelijk en uitvoerbaar stappenplan te bieden. Dit plan helpt om Liefde en Licht in de organisatie te integreren, zelfs wanneer ze worstelen met de dagelijkse druk en uitdagingen. 

Hieronder volgt een concreet stappenplan dat handvatten biedt voor leiders om deze principes in de praktijk te brengen.

Stap 1: Bewustwording en intentie zetten

Het begint met bewustwording. Leiders moeten zich bewust worden van de symptomen binnen hun organisatie, zoals communicatieproblemen, conflicten, of inefficiënte processen. Deze symptomen wijzen vaak op een disbalans in de kern van het bedrijf.

Concreet

  • Organiseer een reflectieve sessie met het managementteam waarin je de huidige uitdagingen bespreekt. Voer desgewenst ons onderzoek Wortels van de mist uit om de symptomen haarscherp in beeld te krijgen. 
  • Stel vragen zoals: “Wat is de diepere oorzaak van deze symptomen?” en “Hoe weerspiegelen deze symptomen de onderliggende energie van onze organisatie?”
  • Laat leiders hun intentie duidelijk uitspreken: “Wat willen we scheppen vanuit liefde en licht?”

Stap 2: Ruimte creëren voor liefdevolle verbinding

Een bedrijf kan niet functioneren zonder ruimte voor eerlijke en liefdevolle verbinding tussen medewerkers. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor emoties, fouten en vergeving, zonder dat er constant druk op resultaat ligt.

Concreet

  • Introduceer maandelijkse ‘ruimte-creatie sessies’ waarin medewerkers zonder oordeel problemen of zorgen kunnen delen.
  • Creëer een cultuur van ‘actief luisteren’, waarbij managers de tijd nemen om echt te begrijpen wat er leeft bij hun medewerkers.
  • Bied trainingen aan over empathische communicatie en hoe grenzen liefdevol gesteld kunnen worden.

Stap 3: Vertrouwen opbouwen door verantwoordelijkheid te geven

Liefde gaat gepaard met vertrouwen. Medewerkers moeten de ruimte krijgen om autonoom te handelen en verantwoordelijkheid te nemen. Dit voorkomt micromanagement en zorgt voor een natuurlijke groei in zelfvertrouwen en initiatief.

Concreet

  • Stel in elk team gedeelde verantwoordelijkheden vast. Zorg dat iedereen een stem heeft in de beslissingen die hen aangaan.
  • Introduceer het concept van ‘vertrouwensprojecten’ waarin teams de vrijheid krijgen om een project naar eigen inzicht te ontwikkelen, met minimale inmenging van het management.
  • Evalueer regelmatig hoe medewerkers de ruimte ervaren en waar er meer vertrouwen kan worden gegeven.

Stap 4: Liefdevolle grenzen stellen

Grenzen stellen is essentieel voor gezonde bedrijfsvoering. Echter, deze grenzen moeten vanuit liefde worden gesteld en niet vanuit controle. Het doel is om duidelijkheid te scheppen zonder angst of strenge regels.

Concreet

  • Definieer heldere, liefdevolle grenzen binnen de organisatie: wat zijn de kernwaarden en hoe worden deze gehandhaafd?
  • Leiders moeten leren om “nee” te zeggen vanuit Liefde, bijvoorbeeld door overbelasting te voorkomen of het team te beschermen tegen onredelijke eisen.
  • Stel regelmatig de vraag: “Zijn onze grenzen in lijn met Liefde en vertrouwen, of met controle en angst?”

Stap 5: Problemen zien als kansen voor groei

Een belangrijk onderdeel van Liefde en Licht in organisaties is het transformeren van problemen tot kansen voor groei. Problemen zijn geen fouten, maar leermomenten die het systeem helpen om zich verder te ontwikkelen.

Concreet

  • Introduceer een ‘probleem-als-kans’-cultuur waarbij elke uitdaging wordt gezien als een mogelijkheid om te leren en te groeien.
  • Bespreek tijdens teambesprekingen wat men heeft geleerd van recente problemen, zonder schuld te geven, maar met het oog op gezamenlijke vooruitgang.
  • Zorg ervoor dat leiders de rust bewaren in moeilijke tijden en het team inspireren om liefdevolle oplossingen te vinden.

Stap 6: Creëer een ritme van reflectie en hernieuwde intentie

Het integreren van Liefde en Licht is geen eenmalig proces, maar een constant ritme. Organisaties die struggelen met de waan van de dag, hebben baat bij een structuur van regelmatige reflectie en intentie-vernieuwing.

Concreet

  • Plan maandelijkse reflectiesessies met het team en het management waarin de voortgang wordt geëvalueerd en waar ruimte is om de intentie bij te stellen.
  • Integreer wekelijkse ‘rustmomenten’ waarin het team even uit de dagelijkse drukte stapt om weer af te stemmen op de kernwaarden van liefde en licht.
  • Laat leiders hun persoonlijke ontwikkeling volgen, zodat zij vanuit hun eigen innerlijke balans hun team kunnen aansturen.

Stap 7: Resultaten vieren en de energie laten stromen

Liefde en Licht vermenigvuldigen zichzelf oneindig in een positieve, stralende uitwisseling. Dit betekent dat successen en groei gedeeld moeten worden, zodat de energie blijft stromen en het hele systeem gevoed wordt.

Concreet

  • Vier successen, groot en klein, en benadruk hoe deze successen voortkomen uit de nieuwe, liefdevolle cultuur binnen het bedrijf.
  • Creëer ‘verbindingsdagen’ waarin teams buiten de normale werkomgeving samenkomen om successen te vieren en relaties verder te versterken.
  • Zorg ervoor dat feedback altijd positief en opbouwend is, zodat de energie van vertrouwen en groei blijft stromen.

Conclusie

Dit stappenplan helpt leiders om Liefde en Licht niet alleen als filosofie te omarmen, maar ook daadwerkelijk handen en voeten te geven in hun dagelijkse bedrijfsvoering. Door bewustwording, ruimte creëren, vertrouwen opbouwen, liefdevolle grenzen stellen, problemen omzetten in kansen, en een ritme van reflectie en viering te integreren, kunnen organisaties hun weg vinden naar moeiteloos ondernemen. Het vraagt om consistentie, reflectie en bovenal om een diepe verbinding met de kernwaarden van Liefde en Licht. 

Dit plan is meer dan een tijdelijke oplossing; het vormt de basis voor duurzame groei en welzijn in een organisatie die haar uitdagingen omzet in stralende mogelijkheden. 

Wil jouw organisatie de volgende stap zetten en ontdekken hoe Liefde en Licht een positieve verandering kunnen brengen? Laten we samen kijken naar de onderliggende patronen en de balans herstellen zodat moeiteloos ondernemen weer de norm wordt. Neem gerust contact met me op via mijn website bennorijpkema.nl voor meer informatie en begeleiding.

Benno Rijpkema

  1. In de Biblios serie ↩︎

Meer lezen?

Gedoe als groeiversneller

Bestel het boek Gedoe als groeiversneller en leer alles hoe je problemen in kunt...

Liefdestalen: Hoe ze je relaties verdiepen en versterken

Deze blog bespreekt de zes liefdestalen, waaronder een extra zesde: houden van de mensen...

Faalangst loslaten

Leer hoe perfectionisme en faalangst je kunnen tegenhouden en ontdek manieren om deze patronen...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!