De puzzel van heling: Hoe trauma, overtuigingen en Liefde samenwerken in holistische heling

In ons dagelijks leven worden we allemaal geconfronteerd met uitdagingen. Soms zijn het fysieke klachten zoals ziekte, pijn of stress, en andere keren zijn het mentale of emotionele worstelingen. Wat als al deze uitdagingen terug te voeren zijn op de overtuigingen die we diep van binnen hebben over onszelf en de wereld? Wat als die overtuigingen gevormd zijn door trauma’s die we, vaak onbewust, met ons meedragen? En wat als we de kracht hebben om die overtuigingen te veranderen en zo onze fysieke en mentale gezondheid te transformeren?

In deze blog wil ik je meenemen in de inzichten van vier grote denkers en methoden die elk een uniek puzzelstukje bieden voor heling. Deze puzzelstukjes vormen samen een krachtig geheel voor mensen die op zoek zijn naar zelfgenezing: Bruce Lipton, Gabor Maté, Diederik Wolsak en Een Cursus in Wonderen.

1. Bruce Lipton: Overtuigingen bepalen onze biologie

Bruce Lipton, auteur van The Biology of Belief, heeft aangetoond dat onze overtuigingen letterlijk invloed hebben op onze biologie. Door het mechanisme van epigenetica kunnen onze gedachten en overtuigingen onze genexpressie beïnvloeden, wat betekent dat ze zelfs kunnen bepalen of bepaalde ziektes zich wel of niet in ons lichaam ontwikkelen.

Lipton stelt dat negatieve overtuigingen, zoals “ik ben niet goed genoeg” of “ik verdien geen liefde”, ons lichaam in een constante staat van stress kunnen brengen. Deze stress beïnvloedt onze hormonale balans, onderdrukt ons immuunsysteem, en kan leiden tot ziektes zoals kanker, hartproblemen en auto-immuunziektes.

Maar het goede nieuws is dat dit proces ook omgekeerd kan werken: positieve overtuigingen en een gevoel van veiligheid en liefde kunnen ons lichaam juist helpen om te genezen. Dit betekent dat als we onze overtuigingen veranderen, we ook onze gezondheid kunnen veranderen.

2. Gabor Maté: Trauma als bron van ziekte

Gabor Maté, een bekende expert op het gebied van trauma, legt uit dat trauma zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek manifesteert. Hij definieert trauma niet zozeer als de gebeurtenis zelf, maar als de psychologische wond die we aan die gebeurtenis overhouden. Volgens Maté kunnen onverwerkte trauma’s zich vastzetten in het lichaam en op de lange termijn leiden tot fysieke klachten zoals chronische pijn, depressie, angst, en zelfs kanker.

Maté benadrukt het belang van lichaamsbewustzijn en het verwerken van trauma. Wanneer we een trauma niet verwerken, blijft het vastzitten in ons zenuwstelsel en blijft het ons lichaam onder stress zetten. Dit creëert een constante staat van “vechten of vluchten” die ons uitput en ziek kan maken.

Zijn werk laat zien dat heling niet alleen plaatsvindt door cognitieve inzichten, maar ook door het lichaam de ruimte te geven om trauma los te laten.

3. Diederik Wolsak: Het trauma raakt de ziel niet

Diederik Wolsak biedt een ander perspectief: volgens hem is de kern van wie wij zijn onaangetast door trauma. Hij ziet het lichaam als een voertuig waarmee we door het leven gaan – een soort “ruimtepak” dat ons helpt om ervaringen te hebben op aarde. In zijn methode Choose Again legt hij uit dat hoewel trauma’s ons lichaam en onze (denk)geest kunnen raken, ze niet onze ziel raken. Onze ziel blijft altijd heel en onaangetast.

Dit inzicht is belangrijk omdat het helpt om trauma vanuit een ander licht te zien. In plaats van ons volledig te identificeren met de pijn van het trauma, kunnen we leren het te zien als iets wat ons lichaam heeft ervaren, maar niet wie wij in essentie zijn.

Wolsak biedt een methode om de overtuigingen die door trauma zijn ontstaan – vaak diepgewortelde overtuigingen zoals “ik ben niet goed genoeg” – te herzien en te transformeren. Door te erkennen dat deze overtuigingen niet de waarheid zijn, kunnen we ze loslaten en ruimte maken voor heling.

4. Een Cursus in Wonderen: De kracht van Liefde als heling

Een Cursus in Wonderen (ECIW) gaat nog dieper door te stellen dat al ons lijden en ziekte voortkomen uit de overtuiging dat we afgescheiden zijn van Liefde. Volgens ECIW is onze ware identiteit Liefde, en het enige wat ons daarvan afhoudt, zijn angst en beperkende overtuigingen. Ziekte en lijden ontstaan vanuit deze overtuiging van afscheiding.

De Cursus biedt een spirituele benadering van heling: wanneer we de illusie van angst en afscheiding loslaten en ons herinneren dat we liefde zijn, begint ons lichaam te genezen. ECIW leert ons dat vergeving – zowel naar onszelf als naar anderen – de sleutel is tot heling. Door vergeving kunnen we ons ware zelf weer herkennen en loskomen van de beperkende overtuigingen die ons ziek maken.

De verbinding tussen deze visies

Wat deze vier benaderingen gemeen hebben, is dat ze allemaal erkennen dat onze overtuigingen en emoties een directe invloed hebben op onze fysieke gezondheid.

  • Bruce Lipton laat zien hoe overtuigingen ons lichaam biochemisch beïnvloeden.
  • Gabor Maté laat zien hoe trauma zich fysiek vastzet in het lichaam en kan leiden tot ziekte.
  • Diederik Wolsak biedt de bevrijdende gedachte dat trauma ons ware zelf, onze ziel, niet raakt.
  • Een Cursus in Wonderen biedt een spiritueel perspectief waarbij heling plaatsvindt door te herinneren dat we liefde zijn en door angst en afscheiding los te laten.

Wanneer we deze vier benaderingen samenvoegen, zien we dat trauma en negatieve overtuigingen zich manifesteren in ons lichaam, maar dat we de kracht hebben om deze te transformeren door bewustwording, vergeving en het terugkeren naar onze ware natuur.

Stappenplan voor zelfheling met en energetische transformatie

Stap 1: Word je bewust van je overtuigingen (en hoe je ze kunt vinden)

Het bewust worden van je overtuigingen is de eerste, maar vaak ook de lastigste stap in het proces van heling. Overtuigingen zijn vaak diepgeworteld en kunnen onbewust zijn, wat het moeilijk maakt om ze direct te herkennen. Gelukkig zijn er verschillende bronnen die je kunnen helpen om je overtuigingen op te sporen en ze in het licht te brengen. Hier zijn drie krachtige manieren om je overtuigingen te ontdekken:

  • Boeken en inspiratie van buitenaf
    Soms kom je overtuigingen tegen die je inspireren wanneer je leest of een gesprek hebt. Je herkent in een bepaalde uitspraak een overtuiging waarvan je denkt:“Dat zou ik willen geloven”. Als je een mooie overtuiging tegenkomt, kun je met spiertesten onderzoeken of deze overtuiging al sterk in je onderbewuste staat, of dat er werk aan de winkel is om deze te versterken. Dit kan een zeer directe manier zijn om je huidige overtuigingen te ontdekken en te vervangen door positievere overtuigingen.
  • Fysieke signalen van je lichaam
    Je lichaam is een krachtig instrument dat je voortdurend feedback geeft over je innerlijke staat. Pijnlijke gevoelens of ongemakken in je lichaam kunnen je waardevolle informatie geven over onderliggende overtuigingen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: “Wat voor overtuiging ligt er onder mijn pijnlijke knie, rugpijn of hoofdpijn die steeds terugkomt?” Deze fysieke signalen zijn een manier voor je lichaam om je te laten weten dat er een overtuiging is die je aandacht nodig heeft. Door deze signalen serieus te nemen, kun je de bijbehorende overtuiging opsporen.
  • Resultaten in je leven
    Een andere bron om overtuigingen op te sporen, is simpelweg kijken naar de resultaten in je leven. Ben je tevreden met wat je hebt bereikt? Als je bijvoorbeeld niet tevreden bent met hoeveel geld er binnenkomt, kan dat wijzen op beperkende overtuigingen over geld. Vraag jezelf af: “Wat geloof ik eigenlijk over geld?” Misschien heb je overtuigingen zoals “Geld is slecht” of “Ik verdien geen overvloed”, en deze overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat geld je moeilijker vindt. Je resultaten in het dagelijkse leven zijn altijd een weerspiegeling van je (diepere) overtuigingen. Door dit te onderzoeken, kun je verborgen overtuigingen aan het licht brengen en ze veranderen.
Stap 2: Onderzoek eventueel waar deze overtuigingen vandaan komen

Als je wilt, ga dan op zoek naar de oorsprong van je overtuigingen. Trauma’s uit je jeugd of overweldigende stressvolle gebeurtenissen kunnen je overtuigingen hebben gevormd. Het herkennen van de bron helpt je om te begrijpen waar de wortel van de negatieve patronen ligt. Deze bewustwording maakt het gemakkelijker om de overtuigingen los te laten en te veranderen.

Als je geen zin hebt in dit diepgravende onderzoek kun je eenvoudig de overtuiging “overschrijven” met de overtuiging die je wel wilt met PSYCH-K®. Om in termen van ECIW te spreken: “Daar waar jij je licht op laat schijnen, kan geen duisternis meer zijn.” Het overschrijven is dus het oude laten verdwijnen. 

“Daar waar jij je licht op laat schijnen, kan geen duisternis meer zijn.”

Stap 3: Verander je overtuigingen op energetisch niveau

Met behulp van PSYCH-K® kun je direct in je onderbewuste werken en je overtuigingen op energetisch niveau transformeren. Het veranderen van een belemmerende overtuiging zoals “ik ben niet goed genoeg” naar een stimulerende overtuiging zoals “ik ben prachtig zoals ik ben” of “ik ben een belangrijk onderdeel van het goddelijke plan” creëert een energetische verschuiving. Deze verschuiving werkt niet alleen op mentaal en emotioneel niveau, maar stuurt je lichaam ook op fysiek niveau anders aan.

Omdat alles energie is, zorgt een verandering in je overtuigingen voor een herprogrammering van het lichaam. Dit nieuwe ‘script’ leidt tot een directe verbetering van je gezondheid. Je cellen ontvangen andere signalen, je stressniveaus verminderen, en je lichaam komt in een staat van heling. Door de overtuiging te ‘programmeren’ dat je liefde bent en een waardevol onderdeel van het geheel, help je je lichaam om die waarheid ook fysiek te manifesteren.

Verwante methodieken om overtuigingen te veranderen

Het veranderen van beperkende overtuigingen kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de methode die je kiest. Elke methode heeft zijn eigen kracht en aanpak om belemmerende overtuigingen en emotionele blokkades te transformeren. 

Hoewel ik persoonlijk werk met PSYCH-K®, omdat het snel, doeltreffend, krachtig en volledig pijnloos is, zijn er ook andere methodieken die effectief kunnen zijn in het veranderen van overtuigingen en het bevorderen van heling.

Hier zijn enkele methodieken die, net als PSYCH-K®, werken met het onderbewustzijn en gericht zijn op innerlijke transformatie:

  1. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
    EMDR is vooral effectief voor het verwerken van trauma’s. Door middel van oogbewegingen worden traumatische herinneringen hergeïnterpreteerd en losgelaten.
  2. EFT (Emotional Freedom Techniques)
    EFT combineert cognitieve herstructurering met acupressuur door te kloppen op meridiaanpunten. Het helpt om emotionele blokkades op te lossen en overtuigingen te transformeren.
  3. Hypnotherapie
    Deze methode maakt gebruik van trance om toegang te krijgen tot het onderbewuste en overtuigingen te herprogrammeren.
  4. The Work van Byron Katie
    Een methode van zelfonderzoek waarbij vier vragen worden gesteld om beperkende overtuigingen te onderzoeken en los te laten.
  5. NLP (Neurolinguïstisch Programmeren)
    NLP werkt met de overtuigingen en taalpatronen in het brein om beperkende gedachten te herstructureren en nieuw gedrag te creëren.

Ik heb zelf sterke voorkeur voor de effectiviteit van PSYCH-K® door de snelheid en de kracht ervan. Maar elke methode kan bijdragen aan heling op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. Het belangrijkste is dat je een methode kiest die resoneert met jou en die je helpt om je beperkende overtuigingen te transformeren.

Stap 4: Blijf in continue bewustwording van je lichaam

Een belangrijk onderdeel van heling is het in verbinding blijven met je lichaam en je bewust worden van de signalen die het je geeft. Wanneer je ongemakken ervaart in je lichaam, zie dit dan als een uitnodiging om te onderzoeken welke overtuiging eronder ligt. Het lichaam geeft vaak aan dat er iets uit balans is, en dit ongemak is een bron van informatie die je kan helpen om dieper te kijken naar onderliggende overtuigingen.

Ongemakken, pijn of stress in je lichaam wijzen vaak op een overtuiging die aandacht nodig heeft. Door telkens bewust te worden van deze signalen, kun je met PSYCH-K® werken om de overtuigingen die deze ongemakken veroorzaken te transformeren. Dit is een doorlopend proces van bewustwording en heling, waarbij je steeds dieper gaat en meer belemmerende overtuigingen loslaat.

Technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en lichaamsgerichte therapieën zijn nuttig om de energetische veranderingen te ondersteunen, maar ze zijn niet altijd noodzakelijk. Het belangrijkste is dat je in een staat van voortdurende bewustwording bent, zodat je lichaam je kan blijven leiden in je helingsproces.

Stap 5: Herinner dat je liefde bent

Een van de krachtigste overtuigingen die je met PSYCH-K® kunt integreren is de herinnering dat je Liefde Bent. Deze overtuiging werkt diep door op alle niveaus van je bestaan. Het helpt niet alleen om je mentale en emotionele welzijn te versterken, maar het heeft ook een bevrijdend effect op je lichaam. Het ego, dat vastzit in angst en zelfafwijzing, begint los te laten, en je lichaam komt in een staat van rust en balans.

Wanneer je jezelf herinnert aan je ware essentie, zal je lichaam daarop reageren door spanning los te laten en de helingsprocessen te activeren die eerder werden geblokkeerd door angst en negatieve overtuigingen.

Stap 6: Creëer een omgeving die je nieuwe overtuigingen ondersteunt

Tot slot is het essentieel om een omgeving te creëren die je nieuwe overtuigingen ondersteunt. Dit betekent dat je jezelf omringt met mensen, situaties en gedachten die in lijn zijn met je nieuwe, positieve overtuigingen. Naarmate je groeit, zul je merken dat negatieve invloeden als vanzelf uit je leven verdwijnen, simpelweg omdat ze niet langer bij je resoneren.

Kies bewust voor activiteiten, relaties en omgevingen die je energie verhogen en je welzijn bevorderen. Je omgeving fungeert als een verlengstuk van je energieveld; door die omgeving actief positief te beïnvloeden, ondersteun je de integratie van je nieuwe overtuigingen. Dit draagt niet alleen bij aan je mentale en emotionele balans, maar ook aan je fysieke gezondheid.

Conclusie

Wanneer je overtuigingen verandert op energetisch niveau, verandert je hele wezen mee. Je onderbewuste stuurt je lichaam anders aan, en dit zorgt voor heling op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Door overtuigingen zoals “ik ben Liefde” en “ik ben een belangrijk onderdeel van het geheel” te integreren, activeer je niet alleen een proces van ‘afsterven’ van het ego, maar creëer je ook een gezonder, vitaler lichaam. Heling is een proces van energetische transformatie, en door je overtuigingen bewust te veranderen, kun je je lichaam op alle niveaus – fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel – ondersteunen in zijn natuurlijke staat van welzijn.

Wil je aan de slag?

Ben je geïnteresseerd in het werken met overtuigingen en het transformeren van je gezondheid op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau? Als gecertificeerd PSYCH-K®-facilitator help ik je graag op jouw pad naar heling en bewustwording. Samen kunnen we de beperkende overtuigingen die je tegenhouden, identificeren en transformeren, zodat je dichter bij je ware essentie komt. Kijk voor meer informatie op mijn site https://bennorijpkema.nl/individuele-ondersteuning/ 

Wil je meer lezen?

Wil je dieper ingaan op de inzichten en methoden die in deze blog zijn besproken? Hieronder vind je een lijst van boeken die verder uitleggen hoe trauma, overtuigingen en energetische heling met elkaar verbonden zijn. Deze boeken bieden zowel wetenschappelijke onderbouwing als spirituele verdieping voor wie zijn eigen helingsproces wil verdiepen.

1. “The Biology of Belief” – Bruce Lipton

Dit boek legt uit hoe onze overtuigingen invloed hebben op onze biologie en hoe we via epigenetica de kracht hebben om onze gezondheid en ons leven te veranderen.

2.”When the Body Says No: Exploring the Stress-Disease Connection” – Gabor Maté  

Gabor Maté onderzoekt hoe trauma en stress zich vastzetten in het lichaam en uiteindelijk leiden tot ziektes zoals kanker en chronische aandoeningen.

3. “Choose Again: Six Steps to Freedom” – Diederik Wolsak

Dit boek biedt een praktische zes-stappenmethode voor het transformeren van beperkende overtuigingen en het loslaten van trauma’s, met een focus op spirituele en emotionele vrijheid.

4. “Een Cursus in Wonderen” – Foundation for Inner Peace

Deze spirituele tekst gaat diep in op de illusie van afscheiding en hoe we door vergeving en het loslaten van angst onze ware staat van liefde kunnen herinneren.

5. “The Honeymoon Effect: The Science of Creating Heaven on Earth” – Bruce Lipton 

   In dit boek breidt Bruce Lipton zijn theorieën over overtuigingen en hun effect op ons leven verder uit en legt hij uit hoe we onze relaties kunnen transformeren door ons bewustzijn te veranderen.

6. “In the Realm of Hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction” – Gabor Maté

Hierin verkent Maté de relatie tussen trauma en verslaving, en hoe onverwerkt emotioneel lijden vaak de oorzaak is van destructief gedrag.

Deze boekenlijst biedt een breed scala aan inzichten, van wetenschappelijke onderbouwing tot spirituele verdieping. Dit is een mooie toevoeging voor jou als je dieper in de materie wil duiken.

Disclaimer

Dit stappenplan biedt waardevolle inzichten voor zelfhelende processen en het werken met overtuigingen via PSYCH-K®. Echter, als je fysieke klachten hebt en je vertrouwt het niet, raadpleeg dan altijd een arts. Dit proces kan een ondersteunend hulpmiddel zijn, maar het is belangrijk om medische hulp in te schakelen wanneer dat nodig is.

Meer lezen?

Gedoe als groeiversneller

Bestel het boek Gedoe als groeiversneller en leer alles hoe je problemen in kunt...

Liefdestalen: Hoe ze je relaties verdiepen en versterken

Deze blog bespreekt de zes liefdestalen, waaronder een extra zesde: houden van de mensen...

Faalangst loslaten

Leer hoe perfectionisme en faalangst je kunnen tegenhouden en ontdek manieren om deze patronen...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!