Weet jij precies wanneer je in jouw werk de (spreekwoordelijke) bloemen verdient voor uitstekende prestaties?
Dit is een essentiële vraag in mijn werk. Tot mijn verwondering kan het overgrote deel van de mensen niet duidelijk aangeven wanneer ze goed presteren. Ze navigeren door een mist van aannames over de doelen die ze moeten bereiken en het verwachte gedrag, maar is dit in lijn met de verwachtingen van hun leidinggevenden en collega’s? Vaak zie ik hoe mensen hun uiterste best doen, geleid door intuïtie, zonder zekerheid over de verwachtingen van anderen.
Stel je voor: je werkt in een team of organisatie met ongeveer 30 personen. Iedereen zet zich maximaal in, maar toch heerst er gemor en geroddel. Sommigen begrijpen elkaar goed en vinden aansluiting bij elkaar, terwijl anderen, ondanks hun inspanningen, buiten de groep vallen. Ze vertonen ander gedrag, lijken andere doelen na te streven. Als adviseur kom ik vaak in dergelijke teams en organisaties en zie deze dynamiek. Het wordt me dan snel duidelijk dat er geen expliciete afspraken zijn:
- Welke doelen streven we na, zowel individueel als collectief?
- Welk gedrag wordt als normaal beschouwd binnen dit team of deze organisatie?
Ze navigeren door een mist van aannames over de doelen die ze moeten bereiken en het verwachte gedrag
Het proces dat hierop volgt, omvat het stapsgewijs definiëren van ieders doelen, het vaststellen van de exacte betekenis van deze doelen, het accepteren en omarmen ervan, inclusief alle bijbehorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden, en uiteindelijk het sturen op deze doelen. We verhelderen ook gezamenlijk het gewenste gedrag binnen het team of de organisatie, niet alleen op het vlak van ‘samenwerken’, maar specifiek in termen van observeerbaar gedrag, zodat iedereen duidelijk weet wat we bedoelen met bijvoorbeeld ‘samenwerken’.
Duidelijkheid over zowel de doelen als het gedrag is essentieel voor helderheid en veiligheid in teams en organisaties. Pas dan zijn mensen in staat om de spreekwoordelijke bloemen te verdienen.
Een veelgestelde vraag die ik krijg is dan: Wat als ik de doelen of het gedrag niet passend vind? Wat moet ik dan doen? In dat geval heb je twee mogelijkheden:
- Accepteer het en leer ermee om te gaan.
- Of zoek een baan die beter aansluit bij jouw wensen en waarden.
Als je voor de laatste optie kiest, weet je wat je moet vragen in je volgende sollicitatiegesprek 😉.
Geniet van je welverdiende bloemen!
Benno Rijpkema
Facilitator van transformaties