Inleiding
In een wereld die continu verandert, is het belangrijker dan ooit om te weten waarom je doet wat je doet. Dit diepere begrip, je bestaansrecht, vormt de basis van je handelen en zorgt voor richting en veerkracht. In deze blog deel ik met je hoe het IKIGAI1-model je kan helpen om je bestaansrecht te formuleren en wat de voordelen hiervan zijn voor zowel jou als je organisatie.
Mijn eigen bestaansrecht
Allereerst deel ik graag mijn eigen bestaansrecht met je, zodat je een idee krijgt wat het is en ook wat het met je doet.
“Vanuit een diepe verbinding met het geheel, inspireer en ondersteun ik mensen en organisaties om in harmonie met de omgeving hun volledige potentieel te realiseren.“
- Zodanig dat organisaties mee-evolueren en toekomstbestendig zijn.
- Zodanig dat leiders hun medewerkers optimaal faciliteren om als vakmensen samen te werken aan het realiseren van een gedeelde inspiratie.
- Zodanig dat mensen de verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en volop genieten van hun vrije leven.
Zoals je wellicht merkt vind je mijn bestaansrecht mooi of juist niet mooi. Het bestaansrecht raakt een emotie in je als je het hoort of leest. Heb je niks met mijn bestaansrecht, dan matchen onze diepste waarden en overtuigingen niet. In de praktijk resulteert dit vaak in moeizame samenwerkingen. Samenwerken kan zeker wel, maar het wordt vaak als een plichtmatige en/of zakelijke verbinding beschouwd.
Heb je er juist wel wat mee, dan vinden we elkaar in onze diepste waarden en overtuigingen. We hebben een connectie die maakt dat we heel goed kunnen samenwerken omdat we op een diep niveau verbonden zijn. Je merkt in de samenwerking dat het stroomt en heel natuurlijk aanvoelt.
Het bestaansrecht helpt je dus een schifting te maken in je klanten, leveranciers, medewerkers en financiers. Als je graag moeiteloos werkt met de mensen om je heen, werk dan alleen met de mensen die bij je passen (‘met je resoneren’).
Jouw bestaansrecht is als een kompas
Het formuleren van je bestaansrecht is cruciaal omdat het je helpt om gefocust en gemotiveerd te blijven, vooral in moeilijke tijden. Het biedt een kompas waarmee je beslissingen kunt nemen die in lijn zijn met je diepste waarden en overtuigingen.
Het systemische gedachtegoed en de diepste systeemwortel: Bestaansrecht
Het systemische gedachtegoed benadrukt de onderlinge verbondenheid van alle onderdelen binnen een systeem. De diepste systeemwortel, bestaansrecht, is de kern die alles met elkaar verbindt en zorgt voor de levensvatbaarheid van het gehele systeem. Door je bestaansrecht te begrijpen en te formuleren, leg je een stevige basis voor jezelf en je organisatie.
Het IKIGAI-model biedt structuur voor het formuleren
Het IKIGAI-model helpt je om je bestaansrecht te definiëren door vier kernvragen te beantwoorden:
- Waar hou ik van? (Passie)
- Waar ben ik goed in? (Vakmanschap)
- Wat heeft de wereld nodig? (Missie)
- Waar kan ik voor betaald worden? (Beroep)
Hulpvragen om je bestaansrecht te ontdekken
Gebruik de volgende hulpvragen om dieper in te gaan op je eigen IKIGAI en je bestaansrecht te ontdekken:
Passie:
- Wat doe ik graag in mijn vrije tijd?
- Welke activiteiten geven me energie en maken me blij?
Ter inspiratie deel ik mijn passie:
Ik houd ervan om mensen te inspireren en ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei, zodat zij hun unieke bijdrage kunnen leveren aan een evenwichtige en veerkrachtige wereld.
Vakmanschap:
- Wat zijn mijn grootste sterke punten?
- Welke vaardigheden heb ik ontwikkeld door opleiding en ervaring?
Ter inspiratie deel ik mijn vakmanschap:
Mijn talenten liggen in het terugbrengen van complexe verhalen tot de essentie, het helpen van mensen om het grotere plaatje te zien, en het faciliteren van diepgaande veranderingen, zodat zij hun potentieel kunnen realiseren en bijdragen aan een duurzame wereld.
Missie:
- Wat zijn volgens mij de grootste problemen in de wereld die aandacht nodig hebben?
- Hoe kan ik een positieve impact hebben op de wereld om mij heen?
Ter inspiratie deel ik wat ik denk dat de wereld nodig heeft:
De wereld heeft behoefte aan herstel van balans, richting in onzekere tijden, en sterke verbindingen tussen mensen, en ik draag hieraan bij door leiders en individuen te ondersteunen in hun transformatie naar een zinvol en veerkrachtig bestaan.
Beroep:
- Welke vaardigheden of diensten kan ik aanbieden waarvoor mensen willen betalen?
- Hoe kan ik mijn passies en talenten omzetten in een inkomen?
Ter inspiratie deel ik hoe ik mijn inkomen realiseer:
Ik genereer mijn inkomen door als adviseur, coach, spreker en facilitator leiders en individuen te begeleiden in hun transformatie, zodat zij klaar zijn voor de toekomst en bijdragen aan een duurzame en evenwichtige wereld.
Door je bestaansrecht te formuleren behoud je focus op het doen van zinvol werk
Het duidelijk formuleren van je bestaansrecht biedt meerdere voordelen:
- Richting en Veerkracht: Het helpt je om gefocust te blijven en beter om te gaan met veranderingen.
- Betekenisvolle Bijdrage: Je levert een zinvolle bijdrage aan een evenwichtige en duurzame wereld.
- Balans tussen Nemen en Geven: Je draagt bij aan het herstel van de balans op aarde door werk te doen dat echt waarde toevoegt.
Conclusie
Het ontdekken en formuleren van je bestaansrecht met behulp van het IKIGAI-model is een krachtig proces dat je helpt om je volledige potentieel te realiseren. Het biedt niet alleen persoonlijke voldoening, maar draagt ook bij aan een betere wereld. Neem de tijd om met de hulpvragen aan de slag te gaan en ontdek wat jouw unieke bijdrage kan zijn.
Begin vandaag nog
Ik nodig je uit om vandaag nog te beginnen met het ontdekken van jouw bestaansrecht. Gebruik de bovenstaande hulpvragen en laat je inspireren door het IKIGAI-model. Deel je inzichten en ervaringen met mij, en laten we samen werken aan een evenwichtige en duurzame toekomst.
Wil je dat ik je help met het formuleren van je bestaansrecht? Mail me dan voor het maken van een afspraak.
Warme groet,
Benno Rijpkema
- IKIGAI is het Japanse woord voor Reden van Bestaan ↩︎