Hoe herken je beperkende overtuigingen?

Iedereen loopt er wel eens tegenaan: het gevoel vast te zitten. Misschien merk je dat je niet verder komt op werk, in je financiën, of in je relaties. Vaak ligt de oorzaak van dat gevoel niet in de situatie zelf, maar in de overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt. Maar hoe ontdek je welke overtuigingen je tegenhouden? Hier zijn een paar manieren om beperkende overtuigingen te identificeren.

1. Kijk naar de resultaten in je leven

Een van de snelste manieren om beperkende overtuigingen op te sporen is door te kijken naar de gebieden in je leven waar je niet tevreden over bent. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Welke resultaten in mijn leven maken me ongelukkig of ontevreden?
  • Wat geloof ik over mezelf in deze situatie?
  • Welke gedachten komen telkens terug als ik hierover nadenk?

Bijvoorbeeld: Als je merkt dat je altijd te veel werkt en jezelf uitput, kan een onderliggende overtuiging zijn: “Ik moet altijd hard werken om waardevol te zijn” of “Anderen zijn belangrijker dan ik.”

2. Let op je emoties

Sterke emoties zoals frustratie, angst, of verdriet kunnen aanwijzingen geven over diepere overtuigingen. Stel jezelf de vraag:

  • Waar ben ik precies bang voor?
  • Wat maakt me boos of verdrietig?

Als je bijvoorbeeld vaak bang bent om fouten te maken, kan er een overtuiging spelen zoals: “Ik mag geen fouten maken” of “Fouten maken betekent dat ik faal.”

3. Analyseer terugkerende patronen

Patronen in je leven kunnen veel vertellen over je overtuigingen. Herhaal je bijvoorbeeld telkens dezelfde relatieproblemen of val je steeds terug in dezelfde gewoontes? Vraag jezelf af:

  • Wat geloof ik dat deze situaties keer op keer in gang zet?
  • Welke overtuiging past bij dit patroon?

4. Luister naar je innerlijke criticus

Iedereen heeft een innerlijke stem die soms kritisch of negatief kan zijn. Dit is vaak een directe uiting van beperkende overtuigingen. Let op wat je tegen jezelf zegt, zoals:

  • “Ik kan dit niet.”
  • “Ik ben niet slim genoeg.”
  • “Dit zal nooit lukken.”

Door bewust te worden van deze uitspraken, krijg je inzicht in overtuigingen die je mogelijk saboteren.

5. Werk met je lichaam

Beperkende overtuigingen zijn vaak gekoppeld aan fysieke sensaties. Let op spanningen, knopen in je maag, of andere lichamelijke reacties. Stel jezelf de vraag:

  • Wat probeer ik hier te onderdrukken?
  • Welke overtuiging voel ik in deze spanning?

Bijvoorbeeld: Een knoop in je maag voor een presentatie kan wijzen op de overtuiging: “Ik ben niet goed genoeg” of “Mensen zullen me afwijzen.”

6. Gebruik vragen en tools

Soms is het moeilijk om je overtuigingen zelf te ontdekken. Een PSYCH-K® Facilitator kan je helpen om beperkende overtuigingen te identificeren en vervolgens te transformeren. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Wat zou ik doen als ik deze angst niet had?
  • Wat geloof ik dat waar is, maar me niet helpt?

Een uitnodiging voor jou

Wil je je beperkende overtuigingen ontdekken en loslaten? Samen kunnen we dieper kijken naar wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt veranderen. Als Facilitator bied ik PSYCH-K® aan, een krachtige en snelle manier om je overtuigingen aan te passen, zodat je je vrijer en lichter voelt. Neem contact op voor een gratis gesprek, en ontdek wat er mogelijk is als je oude patronen loslaat.

Benno Rijpkema – PSYCH-K® Facilitator

Meer lezen?

Stressmanagement: van overleven naar leven

We leven in een tijd waarin stress bijna als normaal wordt beschouwd. Deadlines, verwachtingen,...

Geld: van tekort naar overvloed

Geld raakt ons allemaal – of je nu denkt dat je er te weinig...

Vast in eindeloze discussies

Heb je het gevoel dat je werk soms meer energie kost dan het oplevert?...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!