Emoties uitschakelen om jezelf te beschermen

Ik zat laatst met Erik aan tafel. Een nuchtere man die de wereld bekijkt als een verzameling feiten. Het leven gebeurt, punt. Als hij op prachtige plekken staat – een indrukwekkend landschap of een betoverend strand – ervaart hij daar niets bij. Geen kippenvel, geen verwondering. Ik vroeg hem of hij dat mist. Zijn antwoord was duidelijk: “Ik heb daar geen beeld bij.”

Even later veranderde er iets in het gesprek. Erik keek naar beneden en zei: “Ik voel wel veel, maar het zijn vooral vervelende gevoelens.” Ik vroeg hem of hij wist waarom alleen die negatieve emoties doorkwamen. Het leek een simpele vraag, maar het opende een deur in zijn onderbewuste.

De link tussen geluk en angst

Erik besefte iets wat hij jarenlang had weggestopt: hij had zichzelf afgesloten van blije gevoelens. Dat was gebeurd in een periode waarin de ene tegenslag na de andere hem overspoelde. Niet alleen hem, maar ook zijn familie. Blijdschap, zo dacht hij onbewust, riep ongeluk over je af. Als je je te goed voelde, werd dat afgestraft. Hij was bang geworden om nog mooie emoties toe te laten.

Deze beschermingsmechanisme had hem jarenlang veilig gehouden, maar tegen een prijs: hij voelde alleen nog de vervelende gevoelens. Blijdschap, vreugde of verwondering? Die durfde hij niet meer aan.

Een dapper besluit

Aan het einde van ons gesprek gebeurde er iets bijzonders. Erik nam een besluit. “Ik wil voelen,” zei hij. Niet half, maar volledig. Blijheid én verdriet. Prachtig én pijnlijk. Maar ik zag aan zijn lichaam dat dit besluit niet zomaar genomen was. Het voelde onveilig, alsof hij zijn eigen alarmknoppen indrukte.

Ik vroeg hem om het hardop uit te spreken: “Ik wil voelen.” Hij schoot in de lach. “Klinkt een beetje zweverig, hoor,” zei hij. Pas toen ik uitlegde hoe dit vanuit een kwantumfysisch perspectief werkt – dat je hele systeem reageert op wat je hardop uitspreekt – ging zijn linkerhersenhelft mee.

En toen hij het hardop zei, gebeurde het. Ik zag het aan hem. Zijn schouders zakten, zijn adem werd dieper, zijn hele houding veranderde. Hij voelde. Niet ineens alles, maar het begin was er.

De volgende stap

In ons volgende gesprek gaan we samen werken aan zijn overtuigingen met behulp van PSYCH-K®. Overtuigingen die hem helpen om veiligheid te ervaren bij blije gevoelens. Want voelen is geen zwakte; het is een teken van leven. En blijdschap toelaten, hoe spannend dat ook lijkt, is een keuze.

Herken je jezelf hierin?

Misschien heb je, net als Erik, je gevoelens uitgeschakeld. Om jezelf te beschermen. Maar je hoeft niet alleen met deze angst en patronen te blijven worstelen. Neem de stap om te voelen, en ik help je graag op weg.

Plan een gratis eerste telefonische afspraak in en ontdek hoe je weer toegang krijgt tot alles wat het leven te bieden heeft. Want echt voelen betekent écht leven.

Plan je telefonische afspraak: https://calendly.com/bennorijpkema/telefonische-afspraak

Benno Rijpkema
Coach en PSYCH-K® Facilitator

PS. Wellicht ten overvloede, maar de naam Erik is een fictieve naam

Meer lezen?

De middelmanager in de mangel: hoe vind je balans?

Als middelmanager zit je vaak in een uitdagende positie. Je bent de schakel tussen...

Gezond blijven als zzp’er

Hoe overtuigingen en stress invloed hebben op je lichaam en gezondheid Als zzp’er heb...

Isumataq: Leiderschap vanuit verbinding en bewustwording

In de Inuit-cultuur is er een prachtig begrip dat de kern raakt van wat...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!