Boeien en binden: symptoombestrijding of werkelijke verandering?

Boeien en binden van medewerkers. We horen het zo vaak. Organisaties die zich in allerlei bochten wringen om medewerkers te vinden, te behouden en te motiveren. Maar laten we eerlijk zijn: boeien en binden is eigenlijk symptoombestrijding. Het is een pleister op de wonde van iets dat dieper gaat. Het signaleert dat er iets fundamenteel niet goed gaat in de organisatie.

Gezonde organisaties hebben geen boeien-en-binden-probleem

In een gezonde, normaal functionerende organisatie is boeien en binden namelijk helemaal geen issue. Het stroomt, er is flow. Medewerkers werken daar omdat ze het willen. Niet omdat de organisatie hen probeert vast te houden met leuke feestjes of bonussen. Deze organisaties zijn als een magneet voor nieuwe mensen, en het verloop is minimaal – tenzij iemand simpelweg uit de organisatie groeit. Verzuim is nauwelijks een probleem, medewerkers zijn je grootste ambassadeurs, en de productiviteit is uitzonderlijk hoog.

Maar in veruit de meeste organisaties is dit nog niet de realiteit. Er heerst gedoe en onrust, er zijn klachten, er is verloop. Medewerkers voelen zich niet gezien of gehoord, en dat zie je terug in symptomen zoals ziekteverzuim, gebrek aan motivatie, en uiteindelijk ook in het gemis aan flow. We zien dit soort symptomen in de vorm van stressklachten bij medewerkers – vermoeidheid, concentratieproblemen, en angstgevoelens. In organisaties uit zich dat in zaken als een hoge werkdruk, gebrek aan ondersteuning, slechte communicatie tussen afdelingen, en een negatieve werksfeer. En dit is precies de reden waarom veel organisaties programma’s ontwikkelen rond boeien en binden, in een poging de symptomen te bestrijden in plaats van de oorzaken aan te pakken.

Helen van de organisatie: De sleutel tot succes

Wat ik de studenten van de deeltijdopleiding Bedrijfskunde van NHL-Stenden afgelopen week heb meegegeven, is dat de vraag over boeien en binden eigenlijk neerkomt op het helen van organisaties. Als de organisatie gezond is, stromen de zaken vanzelf. Net zoals een mens in zijn natuurlijke staat in gezondheid en vreugde verkeert, geldt dit ook voor organisaties. Als een organisatie ziek is – als er geen balans is tussen geven en nemen, als mensen zich niet gezien voelen – dan ontstaan er symptomen.

Wat speelt er onder de oppervlakte?

De uitdaging voor organisaties is dus niet om harder hun best te doen om medewerkers te boeien en te binden, maar om te kijken naar wat er onder de oppervlakte speelt. Welke blokkades zitten er in het systeem? Hoe zit het met de binding binnen de organisatie – hoort iedereen erbij en voelt iedereen zich gezien? Zijn de oorspronkelijke waarden van de organisatie nog levend of alleen maar woorden op papier? En is er balans tussen geven en nemen, niet alleen in de financiële zin, maar ook in termen van waardering, aandacht, en ruimte voor ontwikkeling?

Daarnaast speelt het bestaansrecht van de organisatie een cruciale rol. Dit is de diepste wortel van het organisatiesysteem en biedt de zingeving waaraan medewerkers, maar ook klanten, leveranciers, financiers, enz. zich kunnen verbinden. Niet vanuit het hoofd, maar vanuit het hart. Dit bestaansrecht geeft richting, inspiratie en een doel dat mensen verbindt, wat essentieel is voor het aantrekken van de nieuwe generatie, zoals GenZ.

Leiderschap en bewustzijn is de sleutel tot succes

Het helen van een organisatie begint bij het teruggaan naar deze basisprincipes. En dat vraagt iets van de leiders. Zoals Frédérique Laloux ooit zei: “Een organisatie kan zich slechts zo ver ontwikkelen als het ontwikkelingsniveau (bewustzijn) van haar leiders.” Het vraagt bewustzijn, moed en een diepgaande intentie om werkelijk te willen veranderen.

Wil jij aan de slag met het helen van je organisatie in plaats van het symptoombestrijden? Neem dan contact met me op voor een gratis eerste gesprek. Samen kunnen we kijken naar waar de blokkades zitten en hoe we die kunnen oplossen, zodat er weer flow ontstaat en boeien en binden helemaal geen vraag meer hoeft te zijn.

Benno Rijpkema
Facilitator van transformatie bij mens en organisatie

Meer lezen?

Stressmanagement: van overleven naar leven

We leven in een tijd waarin stress bijna als normaal wordt beschouwd. Deadlines, verwachtingen,...

Hoe herken je beperkende overtuigingen?

Iedereen loopt er wel eens tegenaan: het gevoel vast te zitten. Misschien merk je...

Geld: van tekort naar overvloed

Geld raakt ons allemaal – of je nu denkt dat je er te weinig...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de mogelijkheid om hun organisaties op een nieuwe, diepere manier te leiden. Gedoe als groeiversneller biedt je de inzichten om je als leider te ontwikkelen. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een ander niveau te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je leiding geven aan je organisatie, waardoor energie weer stroomt en veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je het patroon van "als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg." Met inspirerende voorbeelden en praktische inzichten laat Gedoe als groeiversneller zien hoe je als leider toekomstbestendigheid kunt realiseren. Of je nu een organisatie leidt in een tijd van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamiek of zoekt naar meer balans in je team. Je ervaart een dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de noodzakelijke evolutie voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leiden en ruimte te maken voor een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid.

Succesvol ondernemen

Ontdek de geheimen van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema. Wil jij weten hoe je als ondernemer alles wat je aanraakt in goud kunt veranderen? In Succesvol Ondernemen deelt Benno Rijpkema de essentiële inzichten en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek geeft je niet alleen praktische tips, maar laat je ook zien hoe jij als ondernemer jouw energie en overtuigingen kunt inzetten om succes aan te trekken. Met onderwerpen zoals positieve en negatieve trillingen, visualisatie, en geïnspireerde acties, krijg je handvatten om je dromen te realiseren en jouw onderneming naar nieuwe hoogten te brengen. Het is niet alleen een boek om te lezen, maar een werkboek om in de praktijk toe te passen, zodat jij het verschil maakt tussen middelmatigheid en grootsheid. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes. Bestel nu en zet de eerste stap richting een succesvolle toekomst!