Iedereen loopt er wel eens tegenaan: het gevoel vast te zitten. Misschien merk je dat je niet verder komt op werk, in je financiën, of in je relaties. Vaak ligt de oorzaak van dat gevoel niet in de situatie zelf, maar in de overtuigingen die je over jezelf en de wereld hebt. Maar hoe ontdek je welke overtuigingen je tegenhouden? Hier zijn een paar manieren om beperkende overtuigingen te identificeren.
1. Kijk naar de resultaten in je leven
Een van de snelste manieren om beperkende overtuigingen op te sporen is door te kijken naar de gebieden in je leven waar je niet tevreden over bent. Stel jezelf de volgende vragen:
- Welke resultaten in mijn leven maken me ongelukkig of ontevreden?
- Wat geloof ik over mezelf in deze situatie?
- Welke gedachten komen telkens terug als ik hierover nadenk?
Bijvoorbeeld: Als je merkt dat je altijd te veel werkt en jezelf uitput, kan een onderliggende overtuiging zijn: “Ik moet altijd hard werken om waardevol te zijn” of “Anderen zijn belangrijker dan ik.”
2. Let op je emoties
Sterke emoties zoals frustratie, angst, of verdriet kunnen aanwijzingen geven over diepere overtuigingen. Stel jezelf de vraag:
- Waar ben ik precies bang voor?
- Wat maakt me boos of verdrietig?
Als je bijvoorbeeld vaak bang bent om fouten te maken, kan er een overtuiging spelen zoals: “Ik mag geen fouten maken” of “Fouten maken betekent dat ik faal.”
3. Analyseer terugkerende patronen
Patronen in je leven kunnen veel vertellen over je overtuigingen. Herhaal je bijvoorbeeld telkens dezelfde relatieproblemen of val je steeds terug in dezelfde gewoontes? Vraag jezelf af:
- Wat geloof ik dat deze situaties keer op keer in gang zet?
- Welke overtuiging past bij dit patroon?
4. Luister naar je innerlijke criticus
Iedereen heeft een innerlijke stem die soms kritisch of negatief kan zijn. Dit is vaak een directe uiting van beperkende overtuigingen. Let op wat je tegen jezelf zegt, zoals:
- “Ik kan dit niet.”
- “Ik ben niet slim genoeg.”
- “Dit zal nooit lukken.”
Door bewust te worden van deze uitspraken, krijg je inzicht in overtuigingen die je mogelijk saboteren.
5. Werk met je lichaam
Beperkende overtuigingen zijn vaak gekoppeld aan fysieke sensaties. Let op spanningen, knopen in je maag, of andere lichamelijke reacties. Stel jezelf de vraag:
- Wat probeer ik hier te onderdrukken?
- Welke overtuiging voel ik in deze spanning?
Bijvoorbeeld: Een knoop in je maag voor een presentatie kan wijzen op de overtuiging: “Ik ben niet goed genoeg” of “Mensen zullen me afwijzen.”
6. Gebruik vragen en tools
Soms is het moeilijk om je overtuigingen zelf te ontdekken. Een PSYCH-K® Facilitator kan je helpen om beperkende overtuigingen te identificeren en vervolgens te transformeren. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
- Wat zou ik doen als ik deze angst niet had?
- Wat geloof ik dat waar is, maar me niet helpt?
Een uitnodiging voor jou
Wil je je beperkende overtuigingen ontdekken en loslaten? Samen kunnen we dieper kijken naar wat je tegenhoudt en hoe je dat kunt veranderen. Als Facilitator bied ik PSYCH-K® aan, een krachtige en snelle manier om je overtuigingen aan te passen, zodat je je vrijer en lichter voelt. Neem contact op voor een gratis gesprek, en ontdek wat er mogelijk is als je oude patronen loslaat.
Benno Rijpkema – PSYCH-K® Facilitator