mail@bennorijpkema.nl

It Foardek 25

0651311019

Ik moet toch eens stoppen…

Herken je het zinnetje? Het zet je in de stand van iets vervelends, want hoe onbenullig het mag klinken, het vertelt je dat je iets moet gaan veranderen. Een lastige opgave weet ik uit persoonlijke ervaring.

Het is een bekend verschijnsel voor ons allemaal. We doen iets waarvan we weten dat het niet goed is, maar om er dan maar even mee te stoppen.

Neem bijvoorbeeld eens een gemiddelde manager:
“Ik moet toch eens stoppen met zo ongevoelig doen.”


Of deze:
“Ik moet toch eens stoppen met zoveel afspraken op een dag te plannen”.


Allebei de uitspraken leggen de nadruk op iets dat je in een negatieve stand zet.

Je kunt jouw eigen brein besturen

Onze hersenen kunnen wij bewust sturen door te denken wat wij willen denken. Denk nu op dit moment aan iets dat jij heel leuk vindt. Iets wat je tot in je tenen toe voelt als opwinding. Gelukt? Heb je toevallig ook in de spiegel gekeken terwijl je aan dat moment dacht? Geheid dat je een mooie glimlach zag.

Denk nu aan iets dat je heel vervelend vindt. Hoe voelt je buik nu? Vervelend?

Door deze twee vragen te stellen heb ik als schrijver van dit stuk jouw gedachten bewust gestuurd. Met als gevolg een gedachte die positief en daarna negatief was.

Iedere gebeurtenis kunnen we minstens op twee manieren uitleggen: een negatieve en een positieve manier. De manier die je kiest bepaalt welke gaat groeien; waar jij je energie op zet gaat groeien.

Waar jij je op focust krijgt energie

Door iets te willen stoppen, zet je de energie op datgene wat je wilt stoppen. Dat zal dan ook groeien waardoor de verandering bij voorbaat (nagenoeg) kansloos is.
Als je het vervangt voor datgene wat je wilt bereiken (de reden waarom je wilt stoppen) kun je een positieve focus bereiken. Neem de manager met zijn drukke agenda. In plaats van niet meer zo’n volle agenda te willen hebben gaat hij nu denken in termen van wel willen.

Ik wil tijd hebben voor mijn medewerkers.
Ik wil tijd hebben om op tijd thuis te zijn en met mijn gezin te eten.
Ik wil tijd hebben om mijn gedachten eens de vrije loop te laten gaan.


Merk je het verschil tussen niet meer willen en wel willen.
De eerste slurpt de energie weg, de tweede geeft energie.

Nu wordt het spannend

Je hebt nu twee manieren om de verandering te bereiken. De eerste manier is volhouden en jezelf continu (!) herinneren wat je wel wil. Dit is best wel een zware route en de kans dat het fout gaat is groot. Elke keer moet jij je bewust zijn van de verandering om weer de energie en motivatie te krijgen om door te gaan. Zodra je merkt dat je nieuwe gedrag invloed heeft op de omgeving krijg je meer motivatie. Tot die tijd is het op wilskracht doorgaan. Maar een terugslag ligt op de loer: de directeur komt binnen vallen met slecht nieuws en het eerste wat je als medewerker doet is terugschieten in oud gedrag. Dit komt omdat het nieuwe bewuste gedrag nog niet is omgezet in een nieuwe overtuiging die ons gedrag automatisch stuurt. De oude programmering is nog actief…

De tweede manier is om de overtuiging die onder de positief geformuleerde wens zit, te programmeren in het onbewuste deel. Bijna alsof je de software vervangt voor een nieuwe versie. Dit kan met behulp van PSYCH-K® waardoor je binnen 10 minuten de nieuwe overtuiging ingeprogrammeerd hebt bij jezelf.
Als je wilt kan ik dit voor je faciliteren in een korte coachsessie van ongeveer een uur (maak nu gelijk een afspraak met mij om dit te gaan doen!).

Ik heb al veel mensen mogen faciliteren om snel, pijnloos (;-) en blijvend nieuwe overtuigingen in te laden. Een zucht van verlichting voor velen van hen.

Ik zie je snel!

Benno Rijpkema

Meer lezen?

Je zult blij zijn als je moe wordt…

Oorspronkelijk van Myriam Aram ‘Wanneer zal ik ooit gelukkig zijn?’, vroeg een persoon aan...

PSYCH-K®: Een verfrissende aanvulling op RI&E voor een gezondere werkplek

Wanneer we het over RI&E hebben, oftewel Risico-Inventarisatie & -Evaluatie, praten we over een...

PSYCH-K® impact op de bedrijfscultuur en prestaties

In een pilotonderzoek hebben we de effectiviteit van PSYCH-K® onderzocht. Onshoofddoel? Te ontdekken hoe...

R.T.F.M!

Speciaal voor mensen die toe zijn aan verandering in de organisatie en voor mensen die willen weten hoe veranderen succesvol kan, hebben we het boek R.T.F.M! - Re-thinking for mankind geschreven. Aan de hand van een casus nemen we je mee in het veranderproces van een organisatie; van de eerste klachten naar een totale transformatie van de organisatie. Wil je meer te weten komen over onderstromen in organisaties en teams en hoe je dit kunt aanpakken, bestel en lees dan het boek R.T.F.M!

Succesvol ondernemen

Ik heb onderzoek gedaan onder succesvolle ondernemers die zelfs in crisistijd het verschil maken. Wat deze ondernemers als succes bestempelen, is niet datgene wat veel mensen nog steeds najagen: veel geld op de bank, een groot huis, roem, etc. Het succes dat deze ondernemers najagen past al veel beter bij deze (nieuwe) tijd dan wij denken. De lessen van de ondernemers heb ik vastgelegd in Succesvol ondernemen. Ik heb het boek uitgebracht in de MENS-serie, waarbij MENS het acroniem is voor Met Energie Naar Succes.