Beste leider,
In deze tijd is leiderschap een ware uitdaging. Elke actie van jou wordt onder de loep genomen. De maatschappelijke polariteiten vinden hun weg naar jouw organisatie, wat jouw werk extra complex maakt. Je wordt geconfronteerd met een onstabiele economie, klimaatproblemen, een wankelend politiek systeem en een krappe arbeidsmarkt. Als we Jan Rotmans in ‘De perfecte storm‘ mogen geloven, bevinden we ons midden in een polycrisis. Verschillende crises grijpen in elkaar en versterken elkaar, en het lijkt alsof we er geen controle over hebben. De wereld is in transformatie, of we dat nu willen of niet. Je kunt er niet meer omheen, zelfs niet met je kop diep in het zand weggestopt.
Toch wordt er van jou verwacht dat je leiding geeft, richting bepaalt en zelf stevig in je schoenen staat. Jouw medewerkers rekenen op je. En dat is best wel een immense uitdaging. Alsof je moet navigeren in dichte mist en de weg voor je niet meer kunt overzien.
Wat kan ik voor je doen?
Ik ondersteun leiders zodat ze hun organisatie kunnen sturen, hoe hard het buiten ook waait. Ik ondersteun leiders om stevig te gaan staan, het juiste pad te vinden en prachtige resultaten te behalen. Zodat ze hun teams inspireren het beste uit zichzelf te halen, niet alleen voor het succes van de organisatie, maar ook in harmonie met de omgeving. Dit omvat de directe leefomgeving, de regio, het land en zelfs de hele wereld.
Voor leiders die deze tijd als uitdagend ervaren, heb ik een jaarprogramma ontwikkeld. Dit programma is niet ontstaan om je overeind te houden. Het is gemaakt om je te laten schitteren1. Het doel is dat jij een inspiratiebron wordt voor jouw team en omgeving, en dat je het succes behaalt dat past bij deze tijd: een bloeiend bedrijf dat in evenwicht is met zijn omgeving. En dit alles niet door holle retoriek, maar door concrete acties.
Voor welke leiders heb ik het Executive Leadership Jaarprogramma samengesteld?
Type Leider:
- Strategische leiders die op zoek zijn naar een dieper inzicht in hun organisatie en die de waarde erkennen van het onderzoeken van de onderliggende dynamieken en systemische wortels.
- Teamgerichtte leiders die deel uitmaken van directieteams of managementteams en die de effectiviteit van hun teamvergaderingen willen maximaliseren.
- Leiders die openstaan voor feedback, begeleiding en coaching, zowel voor zichzelf als voor hun teams.
- Toekomstgerichte leiders die hun organisaties willen voorbereiden op de uitdagingen van de hedendaagse polycrisis en die streven naar stabiliteit en veerkracht.
Huidige uitdagingen:
- Ze voelen dat hun organisatie uit balans is, wat zich kan uiten in verminderde productiviteit, moreel of teamcohesie.
- Ze ervaren dat hun directie- of MT-vergaderingen niet zo productief of effectief zijn als ze zouden moeten zijn. Er kunnen onuitgesproken spanningen of conflicten zijn die de voortgang belemmeren.
- Ze hebben mogelijk moeite met het duidelijk definiëren of realiseren van organisatiedoelstellingen en zoeken begeleiding om deze doelen te verduidelijken en te bereiken.
- Ze willen een beter begrip van de ‘onderstroom’ binnen hun organisatie en hoe dit de algehele prestaties en welzijn van het team beïnvloedt.
Dit jaarprogramma is specifiek samengesteld voor leiders die zich herkennen in één of meerdere items van het bovenstaande profiel en die actief willen werken aan het overwinnen van de genoemde uitdagingen. Het jaarprogramma biedt de tools, inzichten en begeleiding die nodig zijn om zowel persoonlijk als organisatorisch succes te bereiken.
Wat zit er in het Executive Leadership Jaarprogramma?
Het programma kent een praktische opzet waarmee je zowel persoonlijk als voor je organisatie een wezenlijk verschil kunt maken. Hoewel de inhoud van de stappen kan variëren op basis van jouw specifieke behoeften (zie intake), is er over het algemeen een vaste structuur. Deze heb ik hieronder voor je uiteengezet.
Intake
Voordat we starten met het programma, nemen we samen de tijd om helder te krijgen wat je wilt bereiken. We brengen in kaart waar je nu staat en wat de gevolgen kunnen zijn als je geen actie onderneemt. We gaan diep in op jouw ambities:
- Wat zijn je persoonlijke doelstellingen?
- Wat wil je bereiken als leider?
- Welke doelen stel je voor jouw organisatie?
Met deze inzichten krijgen we een duidelijk beeld van de reis die je het komende jaar wilt maken: wat je wilt achterlaten en wat je wilt omarmen. Samen zullen we dit pad verder verfijnen en vormgeven.
Dit betekent dat er geen kant-en-klaar programma met vaste routes voor je ligt. Er is geen universele weg naar succes. Excuseer dat ik deze mythe moet ontkrachten. De resultaten van de intake worden vastgelegd in je online coachdossier, waarin jij en ik gezamenlijk werken.
Individuele begeleiding van jou als directeur / manager
Elke maand hebben we een persoonlijke 1-op-1 coachsessie. De locatie? Die kies je zelf. Het kan bij jou op kantoor zijn, in mijn praktijkruimte, of zelfs midden in een rustgevend bos voor een diepgaande reflectie. Elke sessie duurt ongeveer 2,5 uur, waarbij jij volledig centraal staat.
Persoonlijke coaching biedt tal van voordelen. Het is een unieke kans om in een vertrouwde omgeving te werken aan je persoonlijke en professionele groei. Je krijgt de ruimte om je diepste zorgen, ambities en uitdagingen te delen, en samen vinden we oplossingen en strategieën die naadloos aansluiten op jouw dagelijkse praktijk. We blijven dus niet alleen praten, we gaan ook gerichte acties inzetten om de doelen te realiseren.
Om de voortgang van onze sessies bij te houden, maak ik gebruik van een online coachdossier (zie intake). Hierin leggen we de vorderingen vast, zodat je altijd kunt terugkijken. Bovendien biedt dit dossier een platform waarop we kunnen chatten over actuele vragen of zaken die op dat moment spelen. Dit zorgt ervoor dat we beiden voortdurend betrokken blijven en een duidelijk overzicht hebben van jouw ontwikkeling.
Begeleiding van het directieteam / managementteam
Workshop Systemisch kijken naar organisaties
Binnen het Executive Leadership Jaarprogramma is de workshop ‘Systemisch Kijken naar Organisaties’ een essentieel onderdeel. Deze workshop duikt in de methodologie en principes van systemisch kijken en biedt leiders de tools en inzichten om hun organisaties vanuit een geheel nieuw perspectief te bekijken.
Wat is Systemisch Kijken?
Systemisch kijken is een benadering waarbij organisaties worden gezien als systemen die bestaan uit verschillende onderling verbonden delen. Net zoals in de natuur, waar alles met elkaar in verbinding staat, hebben ook in organisaties alle delen invloed op elkaar. Dit betekent dat veranderingen, conflicten of problemen in één deel van de organisatie gevolgen kunnen hebben voor andere delen. Door systemisch naar een organisatie te kijken, kunnen we deze onderlinge relaties en dynamieken begrijpen en effectiever navigeren.
Toegevoegde Waarde van Systemisch Kijken
- Dieper Inzicht: Systemisch kijken gaat verder dan het oppervlakkige niveau van dagelijkse operaties. Het helpt leiders de diepere oorzaken van problemen en uitdagingen te identificeren, in plaats van alleen de symptomen aan te pakken.
- Holistische Benadering: Door de organisatie als een geïntegreerd geheel te zien, kunnen leiders strategieën ontwikkelen die rekening houden met de gehele organisatie, wat leidt tot duurzamere en effectievere oplossingen.
- Conflictresolutie: Door de onderliggende dynamieken en patronen binnen de organisatie te begrijpen, kunnen leiders conflicten en spanningen beter aanpakken en oplossen.
- Toekomstige Uitdagingen Voorzien: Met een systemische blik kunnen leiders potentiële uitdagingen en problemen voorzien voordat ze zich voordoen, waardoor ze proactief kunnen handelen.
De workshop ‘Systemisch Kijken naar Organisaties’ is niet alleen een kans om nieuwe vaardigheden en inzichten te verwerven, maar ook om de manier waarop leiders hun organisaties waarnemen en begrijpen fundamenteel te transformeren. Door deze benadering te omarmen, kunnen leiders hun organisaties naar een hoger niveau van begrip, samenhang en succes leiden.
Quickscan Wortels van de mist
Binnen het Executive Leadership Jaarprogramma introduceren we de ‘Quickscan Wortels van de Mist’. Dit is een innovatieve onderzoeksmethodiek die specifiek is ontworpen om snel de symptomen binnen een organisatiesysteem te identificeren die wijzen op een mogelijke onbalans.
Waarom is deze Quickscan essentieel?
In de wereld van vandaag worden organisaties geconfronteerd met tal van uitdagingen, waaronder de heftige polycrisis. Om hier effectief mee om te gaan, is het cruciaal dat de fundamentele, systemische wortels van een organisatie stevig verankerd zijn. Als deze wortels zwak of niet goed verankerd zijn, kan de organisatie uit balans raken, wat leidt tot diverse symptomen en problemen.
Hoe werkt het?
De Quickscan maakt deze symptomen zichtbaar. Door deze symptomen te herkennen en te begrijpen, krijgen we inzicht in welke systeemwortels versterking nodig hebben. Dit inzicht stelt ons in staat om gerichte interventies te plannen en uit te voeren, waardoor de organisatie weer in balans komt.
Het doel
Het uiteindelijke doel van de Quickscan is om de organisatie zodanig te verankeren dat ze robuust en veerkrachtig wordt, klaar om de uitdagingen van deze tijd met vertrouwen tegemoet te treden. Door de wortels van de organisatie te versterken, zorgen we voor een stabiele basis waarop verder gebouwd kan worden, ongeacht de externe druk of crises waarmee de organisatie wordt geconfronteerd.
Na deze stap zijn jij en jouw collega’s volledig uitgerust zijn met de kennis en tools om de organisatie naar een hoger niveau van stabiliteit en succes te tillen.
Begeleiding van directie en/of MT vergaderingen tijdens het veranderproces
Binnen het kader van het Executive Leadership jaarprogramma bied ik een maal per maand begeleiding aan tijdens directie- of MT-vergaderingen gedurende het jaar. Deze begeleiding heeft als primair doel om het team te ondersteunen en te coachen in het effectief realiseren van hun gestelde doelen.
Wat kun je verwachten?
- Actieve Observatie:
Tijdens deze vergaderingen neem ik een actieve, observerende rol aan. Ik let specifiek op de onderstroom binnen de groep, de onuitgesproken dynamieken en interacties die vaak een grote impact hebben op de effectiviteit van een team. - Real-time Coaching:
Op basis van mijn observaties bied ik real-time coaching aan. Dit betekent dat ik, waar nodig, tijdens de vergadering zelf interventies kan voorstellen of feedback kan geven. Dit zorgt voor directe aanpassingen en verbeteringen, waardoor de vergadering effectiever wordt en sterker bijdragen aan het bestaansrecht van de organisatie. - Bijdragen aan Organisatiesucces:
Mijn uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat deze vergaderingen niet alleen efficiënt zijn, maar ook daadwerkelijk bijdragen aan het algehele succes van de organisatie. Door het team te coachen in hun communicatie, besluitvorming en samenwerking, zorgen we samen voor vergaderingen die resultaatgericht en productief zijn.
Met deze begeleiding streven we naar een cultuur van openheid, effectiviteit en samenwerking binnen het directieteam of MT, waardoor de organisatie als geheel kan floreren.
Coaching van medewerkers
Net zoals de organisatie door (externe) druk kan gaan wankelen, doen individuele medewerkers dat ook. Daarom zit in het pakket van het Executive Leadership Jaarprogramma ook coaching van medewerkers. Voor het jaarprogramma is dit gemaximeerd op maximaal twee coachgesprekken per maand.
Overige informatie
Het jaarprogramma kan elk gewenst moment starten. Kijk voor actuele tarieven op deze button.
NB.
Indien meerdere directieleden en/of MT leden uit één organisatie meedoen wordt een aangepaste prijs gecalculeerd in verband met efficiencyvoordelen bij de onderdelen:
Neem contact op voor de mogelijkheden.
- In de literatuur staat dat een verandering rustig drie jaar kan duren en dat circa 75% van de veranderingen mislukken. Het is mijn ervaring bij tal van organisaties in de zorg, onderwijs, MKB, Groot Zakelijk en overheid dat blijvende verandering ook in een jaar kan. Tenminste, als je dat evenwichtig doet aan in de boven- en onderstroom tegelijk. En dat je als coach jouw kennis overdraagt aan de leiders, zodat ze het zelf leren en de coach overbodig wordt. ↩︎