Tussen wie je was en wie je wordt

Een persoonlijk voorbeeld: Sara’s zoektocht

Sara werkte al ruim tien jaar bij hetzelfde bedrijf toen ze werd ontslagen. In eerste instantie voelde ze zich verloren en onzeker. Haar identiteit was verweven met haar baan, en zonder werk wist ze niet meer wie ze was. De eerste maanden probeerde ze krampachtig iets nieuws te vinden, maar zonder richting. Pas toen ze de onzekerheid toeliet en ruimte maakte voor reflectie, ontdekte ze wat ze echt wilde: haar passie voor schrijven omzetten in een carrière. Door deze fase niet als een hindernis maar als een kans te zien, vond ze een pad dat echt bij haar paste.

Wat is de liminale fase?

Ken je dat gevoel dat je op een kruispunt in je leven staat? Je weet dat je het oude moet loslaten, maar het nieuwe heeft zich nog niet gevormd. Dit is de liminale fase: een periode van onzekerheid, waarin het vertrouwde verdwijnt en het onbekende nog niet zichtbaar is. Je kunt je rusteloos, uitgeput of emotioneel labiel voelen. Concentreren wordt moeilijk, je ervaart twijfel over jezelf en je toekomst, en soms heb je het gevoel vast te zitten. Hoewel deze fase ongemakkelijk kan zijn, is het ook een kans voor groei en transformatie.

Het woord ‘liminaal’ komt van het Latijnse ‘limen’, wat drempel betekent. Het verwijst naar de overgangsruimte tussen twee staten van zijn. Denk aan een carrièreswitch, een relatiebreuk, een verhuizing of simpelweg het gevoel dat je ‘vast’ zit zonder te weten wat de volgende stap is.

Liminale fases voelen vaak als een soort leegte. De houvast van het bekende is weg, maar er is nog niets nieuws om je aan vast te klampen. Dit kan angst oproepen, maar juist in deze leegte ontstaat ruimte voor iets nieuws.

Hoe ga je om met de liminale fase?

  1. Erken en accepteer de onzekerheid – Het is normaal om je verloren te voelen. Wees mild voor jezelf en vertrouw op het proces.
  2. Sta stil bij wat je loslaat – Wat werkte niet meer voor je? Wat mag achterblijven?
  3. Onderzoek zonder haast – Gebruik deze fase om te reflecteren op wat je echt wilt, zonder direct naar een oplossing te grijpen.
  4. Omring jezelf met de juiste mensen – Zoek steun bij vrienden, een coach of anderen die een soortgelijke fase hebben doorgemaakt.
  5. Experimenteer en ontdek – Probeer nieuwe dingen uit, zonder de druk dat het direct ‘moet lukken’.
  6. Herken en vervang beperkende overtuigingen – In deze fase komen vaak oude overtuigingen naar boven, zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Verandering is te moeilijk’. Met PSYCH-K® kunnen deze overtuigingen omgezet worden in stimulerende gedachten die je ondersteunen in je groei.

Wat als deze fase langer duurt dan je wilt?

Soms lijkt de liminale fase eindeloos. Het kan helpen om kleine stapjes te zetten, zonder de behoefte om direct een grootse oplossing te hebben. Laat de uitkomst zich ontvouwen. Het is een proces van vertrouwen, geduld en bewust kiezen.

Jouw Volgende Stap

Sta jij op een drempel en weet je niet hoe je verder moet? Gebruik deze periode om stil te staan bij wat je echt wilt. Neem contact met me op als je wilt sparren over hoe je deze fase kunt omarmen en benutten. Jouw volgende hoofdstuk begint hier!

Meer lezen?

  • Generatie Z

Van micromanagement naar vertrouwen: hoe Gen Z medewerkers hun weg vinden

Micromanagement frustreert medewerkers en jaagt vooral Gen Z weg. Waarom controleren managers zo sterk?...
  • persoonlijke ontwikkeling

Van onrust naar innerlijke kracht: Hoe blijf je staande in een wereld vol verandering?

Hoe blijf je kalm in een wereld vol onzekerheid? Met PSYCH-K® verander je overtuigingen...
  • Leiderschap

Leiderschap zonder belemmeringen – Doorbreek patronen en bereik moeiteloos resultaat

Veel leiders lopen vast in terugkerende patronen en reactief gedrag. Door PSYCH-K® en systemisch...

Gedoe als groeiversneller

In een wereld vol verandering en onzekerheid hebben leiders in elke sector – van onderwijs en zorg tot overheid en bedrijfsleven – de kans om hun organisaties op een dieper level te leaden. Gedoe als groeiversneller geeft je de insights om te groeien als leider. Je begint met leiding geven aan jezelf, zodat je meer bewust wordt van je patronen en gedrag. Zoals Einstein zei: "We kunnen een probleem niet oplossen met dezelfde manier van denken die het heeft veroorzaakt." Dit boek helpt je om op een totaal ander level te denken en te handelen. Vanuit dat nieuwe bewustzijn kun je je organisatie leiden, waardoor de energie weer gaat stromen en de veranderkracht toeneemt. Zo doorbreek je dat patroon van "wat je deed, is wat je krijgt." Met inspirerende voorbeelden en praktische insights laat Gedoe als groeiversneller je zien hoe je je organisatie future-proof maakt. Of je nu een organisatie leidt in tijden van verandering, te maken hebt met complexe groepsdynamieken of op zoek bent naar meer balans in je team. Het geeft je de dynamische balans tussen chaos en stabiliteit – de evolutie die je nodig hebt voor duurzame groei. We nodigen je uit om met praktische wijsheid te leaden en een cultuur van verantwoordelijkheid, bewustzijn en toekomstbestendigheid te creëren.

Succesvol ondernemen

Ontdek de secrets van succesvol ondernemen met het boek van Benno Rijpkema! Wil jij weten hoe je alles wat je aanraakt kunt omtoveren in goud? In Succesvol Ondernemen deelt Benno de insider tips en ervaringen van 100 topondernemers. Dit boek is niet alleen vol praktische hacks, maar leert je ook hoe jij je energie en overtuigingen kunt inzetten om succes naar je toe te trekken. Met topics zoals positieve en negatieve vibes, visualisatie en geïnspireerde actie, krijg je alles wat je nodig hebt om je dromen te realiseren en je business naar de next level te tillen. Het is geen gewoon boek, maar een werkboek dat je in de praktijk kunt toepassen, zodat jij het verschil maakt tussen basic en legendarisch. Begin vandaag nog met het creëren van jouw succes! Bestel nu en zet de eerste stap richting je badass toekomst!